Şeker ve kanser bağlantısı






Aslında bu şeker ve kanser bağlantısı belki de bilinçli olarak yanlış anlatılıyor. Genelde en yaygın şekilde kullanılan cümle, "Kanser hücreleri şekerle beslenir, şekeri sever" şeklinde. Bu cümle hem doğru, hem de tam olarak doğru değil. Çünkü bir bilgiyi eksik vermek, direkt yalan söylemek kadar kötüdür. Cümle şu bakımdan doğru; Çünkü "kanser hücresi" Glikoz'un fermantasyonu ile enerji elde ediyor ve çoğalıyor. Ancak burada gözden kaçan şey normal hücremiz kanser hücresine dönmeden önce de şekeri kullanarak aerobik (oksijenli) solunumun ilk basamağı olan şekerin fermantasyonunu gerçekleştirmek zorunda. Yani "kanser hücresi" sırf şekeri kullandığı için tehlikeli olmuyor. Daha büyük tehlike şekerin Hemoglobin ile bağ kurmasından kaynaklanıyor.


Hemoglobin oksijeni taşımakla görevli bir proteindir ve kana kırmızı rengi veren alyuvar hücreleri içinde bulunur. Eğer vücutta şeker fazla ise bu şeker gidip Hemoglobin'e tutunuyor ve adeta onu kaplıyor. Böyle olunca da oksijeni taşımakla görevli Hemoglobin şeker yüzünden Oksijenle bağ kuramıyor, dolayısı ile dokulara Oksijen taşıma görevini yapamıyor. Zaten kanserin sebebi de oksijenin hücreye ulaşmaması . Oksijensiz kalan bölgeler ise kanserleşmeye açık hale geliyor.


Kısaca şeker, kanser hücresini beslediği gibi aynı zamanda ve ondan daha önemli zararı oksijenin taşınmasını engellemesidir. Bu da şekerin hemoglobin'e bağ kurarak oksijen taşımasını engellemesi şeklinde olmaktadır. Ve oksijensiz solunumun yan ürünü de Laktik asittir. Laktik asitte vücut ağrı yaratır. İşte bu oksijen eksikliğinden dolayı aslında oksijenli solunum yapan hücremizin oksijensiz kalması ile oksijensiz Solunum yapmaya başlamasına "Kanser Hücresi" denir.


"Hemoglobin a1c testi" diye bilinen test bu bahsettiğim şekere bulanmış Hemoglobin miktarını ölçmek için kullanılmaktadır. Bu test gerektiğinde yaptırılabilir. Genelde şeker hastalarına yapılır. Ancak bu testten ziyade kişinin şekerden uzak durması asıl akılda kalması gereken unsurdur. Şekerden uzak duruyorsanız zaten bu sıkıntı kendiliğinden azalacaktır. Kemik iliğinde üretilen Alyuvar hücresi vücutta yaklaşık 120 gün dolaşıyor, sonra görev süresi dolunca doğal olarak yıkıma uğruyor. Ancak vücutta dolaştığı bu süre içerisinde içinde taşıdığı hemoglobin'in mümkün olduğunca şekere bulaşmadan kalması, yani oksijeni rahat taşıyabilir olması vücut için en sağlıklı olanıdır. Bu da kişinin haricen şeker, tatlı, hamur işi tüketmemesinden geçer, hamur işi de vücutta şekere dönüşüyor, tabii buna buğday ürünleri dahil. Çünkü özellikle beyaz ekmeğin glisemik indeksi %70tir. Ve bu da oldukça yüksek bir değerdir. Yiyeceğiniz az miktardaki bir iki meyve şeker ihtiyacını fazlasıyla karşılarken, pek çok gıda ile de farkında olmadan şeker alınıyor zaten. Bu yüzden şekerden uzak durmak kanser konusunda önemli bir adımdır. "Şeker kanser hücresini besler" cümlesi kanser konusunu anlamada bize lazım olan doğru cümle değildir. "Şeker hemoglobin'i kaplayarak oksijenle bağ kurmasını engeller" şeklindeki cümle ile "şeker-kanser" bağını kurmak daha doğru bir yaklaşımdır.


Bir de şu var ki, spor yapanların ve şekeri enerji kaynağı olarak görenlerin şunu bilmesi gerekir; şeker tüketince insülin değeri ani olarak yükselir. Bu da antrenman esnasında çabuk yorulmanıza sebep olur. Bu sebeple antrenmandan önce şeker tüketmek yanlıştır. Antrenmandan sonra tüketenler şayet definition çalışması yapıyorsa daha da zararlıdır. Çünkü yağa dönüşür. Şeker, kan şekerini çok hızlı yükselteceği için kortizol seviyesi artar. Bu da vücuttaki yıkım faaliyetlerini arttırır. Ve enerji bir anda yükseleceğinden 1-2 saatlik bir çalışma ızdıraba dönüşür. Bir de tabii yukarıda da belirttiğim gibi laktik asit durumu var. Aslında bu laktik asit bir çeşit koruma mekanizmasıdır. Aksi takdirde atlar gibi çatlardık.


Ne zaman üst üste şekerli, tatlı şeyler yeseniz vücudunuzun halsiz kaldığını, huzursuz olmaya ve bir yerlerinizin ağrımaya başladığını görürsünüz. (Yerken iyi tabii. Ama uyuşturucu da kullanırken gayet güzeldir. Sıkıntı sonradan başlıyor. Ve şeker uyuşturucu etkisi yapar) İşte bunun nedeni şeker yüzünden oksijensiz kalmanızdır. Glikozla kaplanan hemoglobin oksijeni taşıma görevini yapamadığı için hücremiz normal "Oksijenli Solunum" yaparak enerji üretmek için lazım olan oksijenden mahrum kalır ve enerji üretilemeyince vücut halsiz kalır. Üstelik bu oksijensiz kalan hücre oksijen yokluğundan dolayı oksijensiz Solunum yapmak zorunda kalır.


Hiç düşündünüz mü fareler neden fare zehrini yer diye? Şahsen ben tadına bakmadım. Ama büyük ihtimalle tadı güzel ki yiyorlar. İşte buna en basit anlatımıyla tuzak denir. Sizler fare değilsiniz! Kapitalizmin zaaflarınızdan yararlanarak size kurduğu tuzaklara düşmemeniz dileğiyle.


Sağlıklı günler.

2 yorum: